Zondag 31 augustus 1997

Meraker - Hudiksvall

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

9h55
Het regent. We nemen afscheid van Tor en vertrekken naar Zweden.

10h15
We zijn enkele kilometers voor de grens en we passeren een Tax Refund punt. We hebben namelijk wat terug te vorderen van de Noorse staat, sinds we enkele souvenirs kochten in Geiranger vorige week. Dit is dus het gepaste moment om ons geld te incasseren, maar er blijkt hier geen kat te bespeuren.

10h30
Wat verder komen we aan de Zweedse grenspost. Het kantoor is open maar er is weer geen kat te zien, vreemd …
Dat Noorwegen en Zweden een sterk vriendschappelijke band hebben kunnen we best geloven, maar ik had liever geweten waar ik mijn Tax Refund Cheque kon laten uitbetalen. Ik klop lichtjes op het raam van het loket, ik roep bescheiden 'Hello', ik laat de deur wat harder dichtvallen, ik klop harder op het loketraam en roep nog luider 'Hello'. Niets helpt. Er is nochtans een radio die muziek maakt achter een deur, maar verder is er geen teken van leven.

We vervolgen dus onze weg door een zacht golvend landschap met hoofdzakelijk dennenbomen.
Na enige tijd regent het minder. Het landschap wordt ook vlakker en de banen rechter, waardoor we sneller kunnen doorrijden naar de oostkust.

In Åre, het grootste skigebied van Zweden, zien we chalets en restaurants, maar alles is gesloten.

12h40
Östersund verwacht zeker geen toeristen, het toerisme bureau is gesloten.
We nemen de lunch in een bakeri-conditori waar het erg druk is. Er zijn vooral jongeren en moeders met kleine kinderen. De moeders eten gebakjes terwijl de kleine kinderen hun papje krijgen, of een stuk van het gebakje. Het is dan ook zondag !

13h50
We rijden verder over een brede tweevaksbaan waarop we tot 110 km/u mogen rijden en dat zijn we al een tijdje niet meer gewoon.
Op één uur tijd hebben we een honderdtal tegenliggers geteld: 37 Zweedse wagens, Volvo of Saab. Er zijn opvallend weinig vrachtwagens, maar het is natuurlijk weeral zondag.

De wolken hangen nog laag in de heuvels maar het regent niet meer. De weg slingert zich door een immens woud en dat maakt het nogal eentonig. Bomen en nog eens bomen, geen weidse vergezichten, geen dalen of heuvels waardoor we iets meer van het landschap zouden kunnen zien.
Tussen Östersund en Borgsjö rijden we nochtans langs een merengebied, maar dat blijft verscholen achter de bomen.

16h00
Sundsvall valt sterk tegen. Er is veel industrie, vooral chemie en aluminium, wat de kustlijn er zeker niet aantrekkelijker door maakt.
Het informatie bureau is reeds gesloten vanaf 15h00. Sinds 10 augustus leeft men hier al in het laagseizoen. Zomers zijn dus héél kort in Zweden.

17h30
We rijden zuidwaarts op de E4 richting Stockholm. Het schemert al en we hopen snel een hotel te vinden.

Inhalen in Zweden is een aparte zaak. Als je een wagen achter je ziet naderen (en die dus sneller rijdt), dan wordt er verwacht dat je naar rechts uitwijkt op de pechstrook (indien mogelijk), om de inhalende wagen door te laten.

18h15
Hudiksvall met een zwaar onweer. We vinden er een Best Western Hotel aan weekend prijs. Dat is natuurlijk meegenomen want goedkoop kan je de hotels hier zeker niet noemen.
Het restaurant zou normaal gezien niet meer open zijn, maar omdat er ook nog een volle bus arriveert wordt de kok ijlings teruggeroepen. Toch wel heel vreemd : zondagavond 19 uur en er werd hier niet verondersteld dat de hotelgasten ook nog zouden willen dineren !

volgende dag