Zaterdag 30 augustus 1997

Kristiansund - Meraker

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

11h15
De zon die we om 8h deze morgen hadden, is inmiddels al achter de wolken verdwenen.
We rijden vandaag naar Trondheim. Ons plan is de kleinere kustweg te nemen langs de verschillende eilandjes, maar voor de zekerheid gaan we nog eens langs in het toerisme bureau. Dat blijkt slechts open te zijn van maandag tot vrijdag, van 8h30 tot 15h30. Toeristen worden dus niet verwacht in tijdens het weekeinde en zelfs niet in de late namiddag. Pech dus.

Zo te zien rijden we in de richting van het mooiere weer, alhoewel ik de indruk krijg dat het mooie weer zich naar het oosten verplaatst en we ons bijgevolg mogen reppen om er in te blijven.

12h00
In Seivika loopt de weg dood op een ferry-terminal. Het is nog even wachten op de ferry zelf, want die heeft weekend-dienst.
De ferry is ondertussen toegekomen. Het is een volledig gesloten exemplaar waar we een half uurtje in zitten. Het begint lichtjes te regenen.

12h30
We komen aan in Tømmersvåg op het eiland Tustna. Het is een klein, zonderling eiland met bergtoppen tot bijna 900 meter hoog. We vervolgen onze weg via de R680 naar Gulstein, aan de andere kant van het eiland.

Voor de eerste keer sinds 2 weken hebben we echte regen.
De regenwolken achtervolgen ons, of beter nog, ze hebben ons definitief ingehaald. Van de pittoreske kustweg met wijde uitzichten over de oceaan, valt dus weinig te genieten bij dit weer.

12h45
Voor 65 Kronen zitten we intussen al een eiland verder, Stabben. De zogenaamde kustweg laat echter niets van de kust zien. De weg loopt wat landinwaarts en is aan beide zijden omgeven door dennenbomen.

12h55
We wachten op de ferry naar Vinsternes (15 minuten, 56 Kronen).
Op de informatiepanelen ven de ferry overweeg ik om misschien een omweg te maken langs het eiland Forsnes. Maar ik laat het idee snel varen want er is slechts één overzet op zaterdag en dan nog om 8h30. Die hebben we dus gemist.

Het volgende eiland is Ertvågøy. De infrastructuur is hier duidelijk minder ontwikkeld dan op de andere eilanden. Er zijn hoofdzakelijk kleine boerderijen en de wegen zijn niet altijd geasfalteerd.

13h35
Via enkele bruggen en tunnels komen we terug op het vasteland in Aure waar we de lunch nemen.

14h20
We vervolgen de R680 langs de kust.
Voorbij Arvåg hebben we een mooi uitzichtpunt over een fjord zonder naam.

15h45
Nabij Orkanger is het landschap al anders : zachte golvende heuvels met bossen, sparren en berken. We rijden nu op de R65, een invalsweg naar Trondheim. En dat is duidelijk zichtbaar : de baan is breder en drukker.

16h45
Trondheim, een stad die best mooi kan zijn indien het mooi weer was geweest.
Terwijl we de stad binnenrijden stellen we een voordeel en wat later een nadeel van het weekeinde vast. We moeten geen tol betalen om de stad binnen te rijden en dat is mooi meegenomen. Deze tol wordt enkel geïnd op werkdagen tussen 6h en 17h.
Maar bij het zoeken naar een hotel krijgen we te horen dat alles to ver buiten de stad volgeboekt is vanwege een tweedaags rock festival. Dat is dus onze tol die we betalen. We gaan nog even bij het toerisme bureau informeren, maar daar wordt ons hetzelfde verhaal bevestigd.
De man van het bureau raadt ons aan richting Stjørdal te rijden, oostwaarts dus naar Zweden.

18h00
We zijn eindelijk Trondheim uitgeraakt, via een 'bomvag' (tolweg) van 20 kronen. Voor deze weg bestaat blijkbaar geen weekend-regime. We hopen snel een hotel te vinden want het wordt al laat.

18h55
Stjørdal. Geen enkele kamer meer vrij, ook niet in de duurdere klasse. Een vriendelijke receptioniste belt voor ons naar een hotel in Meråker, tegen de Zweedse grens, waar nog iets te vinden moet zijn. Er zal voor ons nog een kamer beschikbaar zijn, maar we moeten eerst nog 45 kilometer verder rijden …

19h30
Meråker, Fonnfjell Hotel. Reserveren was hier eigenlijk helemaal niet nodig, want het hotel is quasi leeg. Maar het telefoontje vooraf verzekerde ons toch dat het hotel nog open was!
Het is een modern hotel dat waarschijnlijk meer volk ziet in de winter vanwege de ligging. Het is niet echt een alpiene skigebied, maar voor skitrekkings, jagen en hondenslee rijden moet het hier wel een ideale plek zijn.
Tor, de baas van het hotel, vertelt ons alle mogelijkheden die de omgeving te bieden heeft. Wat ons echter meer interesseert is of de keuken nog wat te bieden heeft. Maar Tor zal voor ons nog een hertenragout uit de diepvries toveren. Hij verontschuldigt zich dat de kok met vakantie is en we bijgevolg niet à la carte kunnen eten. Voor ons maakt dat niet uit, stellen we hem gerust, zolang we maar niet met een lege maag in bed moeten!

volgende dag