Vrijdag 29 augustus 1997

Valldal - Kristiansund

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

10h10
We vertrekken uit Valldal.
Het is overtrokken maar volgens de hotelhoudster is het momenteel 22░C. Het kan nog opklaren, aan de blauwe plekken in de lucht te zien.

Vandaag staan de Trollstigen op het programma.
Op de weg naar boven wordt het landschap zienderogen schraler. In het dal hebben we nog een aangename temperatuur, naast de weg zien we aarbeienvelden en dat zijn we hier niet zo gewoon. De boomgrens zijn we al snel voorbij, alleen struiken en rotsen blijven over, en de inmiddels vertrouwde watervallen. Er komt ook wind op, laten we maar hopen dat het niet begint te stormen.

10h45
De Trollstigen melden zich aan.
Tot 1936 was er enkel een pad door deze vallei, zodat men enkel te paard of te voet hier over geraakte.

Geen enkele aanduiding of we al op de top zijn, hoe hoog het dan wel is en hoe het hier noemt. Maar dat zijn we al gewoon van de Noren.
Iets verder zien we een verzameling souvenirwinkeltjes, dat moet het zijn ! Het is echter niet bepaald een mooi uitzicht.

We maken een korte wandeling langs de Trollstigen Utsikten. Een smal pad brengt ons tot een rotsplateau waar we diep in het Isterdal kunnen kijken, zo'n 800 meter lager.
Het pad loopt verder in de richting van de Trolltindane (Trollentanden) die aan de andere kant van de berg liggen, een begeerde maar tevens verboden plek voor valschermspringers. Een groot bord geeft aan dat valschermspringen en zelfs maar het dragen van valschermuitrusting hier ten strengste verboden is. Het bord doet ook dienst als gastenboek voor toeristen uit heel Europa.

Een kort bezoek aan ÚÚn van de souvenirwinkeltjes leert ons dat dit de gedroomde plek moet zijn voor 'trollen'-fanaten : de afzichtelijke sprookjesdwergen worden er afgebeeld op al wat verkoopbaar is. Voor ons zijn ze geen Kroon waard.

11h35
We vervolgen onze weg via de haarspeldbochten terug naar beneden. De weg kruist verschillende malen het oude 'Klofsting' pad.

Als we beneden achterom kijken zien we hoe de steile rotsen met watervallen sterk afsteken tegen de klare hemel, een dreigend effect.

12h15
Vooraleer we ┼ndalsnes aandoen slagen we eerst rechtsaf het Romsdal in om de Trollvegg op te zoeken. Het is de steilste en ,met zijn 1000 meter, de hoogste rotswand van Europa, wordt gezegd. We kunnen het moeilijk zelf nagaan en dus geloven we het maar. Maar de wand ziet er eerlijk gezegd indrukwekkend uit, zeker bij de dreigende wolken en de strakke wind die er nu staat.

12h30
┼ndalsnes is een stadje met een mooie ligging aan de Romsdalfjord. We zoeken een 'konditori' voor de lunch.

13h45
Vanuit ┼ndalsnes rijden we richting Kristiansund.
We moeten echter eerst een stuk rond de fjord rijden om verder noordwaarts te geraken. Het is weer drukkend warm geworden.
In tegenstelling tot de steile rotswanden van deze voormiddag, krijgen we nu vrij open dalen met beboste hellingen.

14h20
Afarnes. De ferry die ons over de Langfjord zal brengen naar Solsnes is zojuist binnengelopen. Voor ÚÚn keer een goede timing dus.

15h05
Solsnes.
Niet alle ferry's zijn even leuk. Als het niet lang duurt is het niet de moeite om uit te stappen, maar door de hoge wanden van deze ferry kan je vanuit de wagen niets zien.

Aan de Fannefjord nabij Molde worden we voor 70 kronen door een tunnel onder de fjord geleidt. Als ze natuurlijk ook daarmee gaan beginnen, dan kunnen we binnen enkele jaren helemaal onder Noorwegen doorrijden en niets ervan gezien hebben. Hopelijk zal het zo'n vaart niet lopen.

Voorbij Molde is het landschap terug wat anders : er zijn meer heuvels met berkenbossen.

15h55
Gjemnessundbrua, 75 kronen om over de grote hangbrug te rijden.
En vervolgens de Freifjordtunnel (5 km) in.
Nog minder zicht op het landschap.

16h30
Kristiansund.
De stad is eigenlijk gebouwd op een aantal eilanden en schiereilanden. Het centrum mag er best zijn maar de voorstad is in hoofdzaak havenindustrie, niet bepaald een mooi uitzicht.

Voor de hotels gelden de weekendprijzen : een kamer die normaal gezien 1160 Kronen kost, krijgen we nu voor 700 Kronen.
Na de incheck in het hotel maken we nog een wandeling door de stad. Het is vrijdagavond, begin van het weekend en de stad is quasi leeg. Enkele jongeren rijden doelloos rond met hun wagen.

Het 'Smia fiskerestaurant' in de havenbuurt kan onze maag een groot plezier doen. 'Bacalao a la Kristiansund' eten de mensen aan de tafel naast ons. Het ziet er lekker uit en dus kiezen we hetzelfde. Het is een stoofpot van klipfisk (kabeljauw?), look, tomaten, aardappelen, olijfole, spaanse pepers, pimenten en tomatenpuree. De huiswijn is halfdroog en wordt geserveerd in champagneglazen.

volgende dag