Zaterdag 23 augustus 1997

Hjelmeland - Kinsarvik

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

10h00
Voorbije nacht heeft het geregend maar nu schijnt de zon opnieuw. Er zijn nog wat wolken maar de hemel is vrijwel helemaal opengetrokken.
We zijn op weg naar de ferry terminal van Hjelmeland waar een ferry ons in 15 minuten naar Nesvik zal brengen om vervolgens verder noordwaarts te kunnen rijden langs de Ryfylkeweg.

10h35
Bij het inschepen op de ferry betalen we 51 Kronen. Ik stel vast dat ons cash geld sterk teruggelopen is en bovendien is het zaterdag, de banken zijn gesloten.

11h45
In Sand besluiten we de Ryfylkeweg (RV 13) te verlaten om de ferry te nemen naar Ropeid en vervolgens de smallere RV 520 te nemen die eveneens naar Røldal gaat, maar dan via een bergpas.

De ferry is net aangekomen en de wagens rijden eraf. Maar omdat de kapitein eerst nog het dek wil schrobben, mogen wij er nog niet op. Dat komt goed uit, want hierdoor kan ik in het nabijgelegen postkantoor nog wat geld inwisselen. Hilde heeft ook een bakker gevonden met lekkere koffiekoeken. Ze begrepen haar niet al te best omdat ze vergeten was de streepjes door de o's (de 'ø' dus) uit te spreken.

14h10
Na de picknick aan de ferry terminal van Ropeid, rijden we verder langs de Saudafjord noordwaarts (RV 520).

14h40
Sauda.
Het is tanktijd, maar in het pompstation nemen ze geen VISA, 251 kronen. Op die manier geraken we weer snel zonder cash geld.

15h10
We rijden over de bergpas tussen Sauda en Røldal, een bergpas die in de winter gesloten is. Het is een ruw landschap met smalle baantjes, gelukkig zijn er geen tegenliggers.
Opmerkelijk is dat er hier wel een twintigtal huisjes staan, maar het lijken me eerder vakantieverblijven. Van een degelijke ruimtelijke ordening hebben ze hier nog nooit gehoord. In de verte liggen grote plakken sneeuw op de bergflanken. De omliggende bergen reiken niet hoger dan 1500 meter en zelf zitten we nog een stuk lager. Volgens onze kaart zitten hier op 900 meter boven de zeespiegel. De juiste plaats van de pas en de exacte hoogte is ter plaatse niet te vinden. Noren vinden dat blijkbaar niet belangrijk.

Bij het afdalen naar Røldal krijgen we eerst een prachtig uitzicht over de vallei om vervolgens door een spiraaltunnel te rijden, een andere ingenieuze manier van de Noren om op een korte afstand snel een hoogteverschil te overbruggen.

16h10
Tijd voor een vieruurtje voor ons Ponta.
Het in de reisgids beschreven staafkerkje van Røldal kan onze interesse echter niet opwekken. Van buiten af ziet het er niet bepaald mooi uit en dus hebben we geen moeite gedaan om binnenin te gaan kijken.

16h55
We rijden door richting Odda, opnieuw langs de Ryfylkeweg. Als we de Røldaltunnel uitrijden zitten we in de regen. Het skigebied van Røldal ziet er in dit weer niet aantrekkelijk uit. Alhoewel er wat sneeuw ligt, liggen de skiliften er maar troosteloos bij.

17h30
Låtefossen.
Ze zouden indrukwekkend moeten zijn, maar met de regen ziet het er alleszins niet zo uit. Iedereen die passeert kijkt vanuit de wagen. Niemand doet de moeite om uit te stappen en zich te laten natregenen voor een waterval.
Het is wel de eerste noemenswaardige waterval die we zien, maar er zal nog wel meer en beter te vinden zijn volgende dagen. Bovendien ligt de waterval vlak naast de weg en een souvenirwinkeltje. Dat maakt het zicht er beslist niet beter op.

17h45
Odda aan de Sørfjord is een plaats om snel door te rijden en ook te vergeten.
Het is een industriestad voor zink en aluminium. De fabriekshuisjes, de hoge schoorstenen, de vuile gebouwen en enorme ijzeren constructies voor het transporteren van ertsen vormen een litteken in het landschap.
In de druilerige regen rijden we verder naar Kinsarvik.

Het hotel dat we op het oog hadden in Tyssedal, enkele kilometers verderop, is spijtig genoeg slecht gelegen, pal rechtover een fabriek. De vallei is nochtans vrij mooi. Het water is blauwgroen door de sedimenten in het ijswater, afkomstig van de Folgefonn-gletsjer die bovenop de bergflanken aan de overkant ligt.

19h10
In Kinsarvik eindigen we de dag.
In Ullensvang en Lofthus, enkele kilometers eerder, vonden we geen geschikt hotel : ofwel was het te duur, ofwel volzet (en waarschijnlijk dus niet te duur).

volgende dag