Vrijdag 22 augustus 1997

Flekkefjord - Hjelmeland

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

11h00
We zullen er nooit in slagen om vroeger te vertrekken, denk ik. De voorbije nacht heeft het geregend, maar nu lijkt het terug op te klaren. Vandaag verlaten we de drukkere E39 om via de Rv 44 naar Stavanger te rijden. Het is een gedeelte van de Nordsjøveien of Noordzeekustweg tussen Kristiansand en Bergen. We hopen hier wat korter in de natuur te komen, weg van het vrachtwagenverkeer.

11h30
Sokndal, een pittoresk dorpje dat op onze kaart niet te vinden is. Het is gelegen tussen twee hoge rotswanden waar de zon nauwelijks tot het water kan schijnen.

12h30
Egersund is dan weer een vrij grote stad. We zoeken iets om te eten en wandelen door de smalle straten. Het zijn weer van die kleurrijke gevels zoals we die alleen in Scandinavische landen kunnen terugvinden, dieprood, okergeel en lichtblauw.
De visvangst moet hier wel een belangrijk deel uitmaken van de bedrijvigheid in de stad, het stinkt hier ongelooflijk naar vis.

13h55
We vertrekken uit Egersund en rijden verder langs de Noordzeekustweg naar Stavanger.
Het weer is terug opengeklaard, er zijn nog wat wolken maar de zon schijnt volop. Het is iets minder warm dan gisteren, maar toch meer dan warm genoeg.

Hoewel we langs de kust rijden, is de zee er niet echt te zien. Velden en weiden met koeien en schapen zijn afgeboord met grote rotsblokken. Het is helemaal niet wat we ons hadden voorgesteld van Noorwegen.
Volgens de reisgids rijden we langs het langste zandstrand van het land. Het is merkwaardig hoe toerisme een kleine rariteit kan opblazen alsof het een wereldwonder is. Er zal wel overal ergens iets uniek te vinden zijn, het langste, het kortste, het best bewaarde, het minst bevuilde, het oudste, en als er echt niets te vinden is dan zal die plaats wel de minst gekende zijn…

15h05
In Stavanger besluiten we onmiddellijk de ferry te nemen naar Tau. Er is zeker wat te zien in deze stad maar we hebben gekozen voor de natuur tijdens deze reis en een aantal steden zullen we daarom noodgedwongen moeten overslagen.

15h35
We schuiven aan voor de ferry. De 'Stavanger', heel toepasselijk, brengt ons in 35 minuten naar Tau. Bij het binnenvaren zien we een getuigenis van de welvaart die Noorwegen in de laatste 25 jaar heeft opgebouwd. We varen langs een enorme stalen constructie die binnen enige tijd een boorplatform moet worden.
In Tau begint ook het echte fjordengebied, wat we tot hiertoe gezien hadden waren louter probeersels.

16h20
In Tau nemen we richting Prekestolen, een overstekende rotsplateau op 600 meter boven het water van de Lysefjord.
De wandeling naar de rots van Prekestolen is iets te moeilijk met Ponta, 2 à 3 uur stappen. Het zal voor een volgende keer zijn.
Het is inmiddels tijd geworden om een kamer te zoeken en zo te zien zijn die hier niet druk bezaaid. Dorpjes als Jossang, Jorpeland en Tau zijn niet bepaald de centra waar gemakkelijk een hotel te vinden is.
We nemen de Ryfylkevegen (Rv 13), richting Årdal in de hoop snel iets te vinden.

19h00
Hjelmeland, Utsikten Kro op de weg naar Sand.
Het hotelletje heeft ooit betere tijden gekend, dat kunnen we vaststellen aan een informatiefoldertje dat minstens 20 jaar geleden gedrukt moet zijn geweest. De eigenaar die tevens kelner, kok en keukenhulp is, doet z'n best om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Bij onze aankomst is hij de keuken aan het schrobben. Hij onderbreekt zijn avondtaak om ons te verwelkomen en zet zijn halve meter hoge koksmuts op. We kiezen een omelet uit zijn bescheiden menu en de drank mogen we zelf nemen uit de koelkast naast de toog. Onze gebarentaal kan ons ook hier weer helpen.
Als we onze kamer binnenkomen stellen we ook hier vast dat de tijd is blijven stilstaan. Maar beter dit dan helemaal geen bed. Bovendien moeten we deze kamer een 10 geven voor uitzicht : we beleven een prachtige zonsondergang over de Jøsenfjord.

volgende dag