Donderdag 21 augustus 1997

Mandal - Flekkefjord

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

11h00
Bij ons vertrek in Mandal staat er een staalblauwe hemel en het is al warm in de wagen. Op kronkelende baantjes rijden we langs kleine meertjes met boten en botengarages. Het is duidelijk dat we hier niet in het meest afgelegen gebied van Noorwegen rijden, altijd is er wel een huis of een ander teken van menselijke activiteit te bespeuren.
In Vigeland (jawel, waar Gustav Vigeland ooit opgroeide) verlaten we de E39 (deze was sinds kort nog de E18) om via de R460 naar Kaap Lindesnes te rijden.

12h00
'Lindesnes fyr' of de vuurtoren van Lindesnes, het zuidelijkste punt van Noorwegen. Iets heel anders dan de Noordkaap natuurlijk dat hier meer dan 2500 km vandaan ligt, maar het heeft toch ook zijn charmes.
Een doolhof van gangen rond de vuurtoren dateert nog uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hielden van hieruit controle over de ingang van het Skagerrak of Kattegat.
Vanop de knalrode vuurtoren uit 1915 is het zicht bij dit mooie weer overweldigend. Er staat een strakke wind maar het ruwe landschap doet vermoeden dat het weer hier nog veel erger kan toeslaan. Alleen kale rotsen zoals ze hier voorkomen, kunnen hier de grillen van het weer blijven trotseren.

13h45
Op de terugweg stoppen we in Vigeland voor een lunch. Daarna vervolgen we de E39 landinwaarts. Het is drukkend warm, de wegen koken.

15h55
Voor we Flekkefjord bereiken beginnen we terug wat fjorden te zien. Via tunnels en bruggen loodsen we er ons doorheen.

In het informatiebureau wil de vriendelijke dame ons graag informeren over het eilandje Hidra, op 10 minuten varen van de kust. We hebben echter nog zoveel voor de boeg dat Hidra voor een volgende keer zal moeten zijn.
We bezoeken wel de 'Hollenderbyen' of Hollandse wijk, daterend uit de 16e eeuw toen de houthandel met de Hollanders sterk bloeide en Flekkefjord een belangrijke rol speelde als exporthaven.

We genieten van het mooie weer en besluiten vandaag niet meer verder te rijden.
Voor de overnachting valt onze keuze op een hotel waarvan het terras uitgeeft op het water. Het heeft geen zin dat we ons nog druk maken over de prijs

volgende dag