Woensdag 20 augustus 1997

Horten - Mandal

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

10h50
Alles is ingepakt en we zijn weer weg op de E18, richting Kristiansand.
Het landschap is hier eigenlijk niet wat we ervan gedacht hadden : we rijden langs zacht golvende graanvelden met hier en daar wat bossen. Er zijn ook vrij veel huizen en boerderijen, geschilderd in diep rood en wit.
Heel landelijk dus, terwijl we veronderstelden dat het hier woester zou zijn, uitgaande van de grillige kustlijn op de landkaart.

11h40
Larvik.
Eindelijk een bekend Noors beeld : we steken een rivier over waar veel boomstammen in het water liggen. Ze worden besproeid.

11h55
We rijden op een 'bomweg', péage à la Norvègienne dus. Het kost ons 15 Kronen en dat valt nog mee. Maar waarom dit stukje weg nu bepaald een tolweg moet zijn, dat blijft ons een raadsel.
Misschien omdat we in 'elandengebied' rijden. We hebben er nog geen gezien, maar de gevaarsborden zijn er wel.

Het is hier ondertussen veel heuvelachtiger geworden, geen weiden of velden meer, maar wel sparren en rotsen waartussen onze baan kronkelt.

14h00
Tijd voor een lunch in Sannidal, niets speciaals, of toch ? We eten een lasagna bij Ying, juist ja, een Chinees restaurant !
Naast het restaurant bevindt zich een kleine supermarkt en een pompstation. Het is er verlaten tot en met. Toeristen worden hier waarschijnlijk niet verwacht, en Belgen nog veel minder. Ying spreekt Chinees en wat Noors maar daar blijft het bij. Gelukkig kan gebarentaal nog helpen in deze omstandigheden.

Als we verder rijden merk ik dat we bijzonder veel vrachtwagens kruisen. Maar het is dan ook de enige weg tussen Oslo en Stavanger.
Ik stel ook vast dat we geen vrachtwagens kunnen inhalen, wat wil zeggen dat er snel gereden wordt op deze toch wel smalle tweevaksbaan.

15h20

In Arendal vinden we meer leven. Het is een gezellig kuststadje. Alhoewel deze benaming 'kuststadje' in Noorwegen zeer relatief is. Het zicht op zee wordt er belemmerd door de eilandjes Hisøy en Tromøy.
Door de houtindustrie was Arendal eind vorige eeuw één van de belangrijkste havensteden van Zuid-Noorwegen. Wat daar van overblijft is de oude haven 'Pollen' en de wijk 'Tyholmen'. Na een wandeling langs het havenbassin, de 'Teaterplassen' en de 'Kanalplassen' bezoeken we het informatiebureau. We willen hier wel overnachten en vragen naar een lijst van hotels. Vier zijn er, waarvan er één mooi gelegen is aan het water maar veel te duur. We rijden dus verder.

(17h20)
Grimstad en vervolgens Kristiansand kunnen geen bed bieden dat ons zint qua prijs en ligging.

20h30
Mandal. We hebben een hotel gevonden, maar duur genoeg. We zullen nog moeten wennen aan de hotelprijzen: 4000 BF voor een tweepersoonskamer is hier dus normaal. Voor die prijs heb je dan wel een ruime kamer met bad, TV en telefoon en soms ook een salonnetje, een koelkast en strijkijzer. We willen het wel stellen met minder comfort, maar het is gewoon niet te vinden. Tenzij je op camping gaat, maar dat is al een grote stap terug en waren we eigenlijk niet van plan.

Mandal is eveneens verlaten. Achter de vensters in de kleine straatjes is er nog wel wat beweging te merken, maar verder zijn de straten leeg.
Een 'would-be' pizzeria serveert nog een microgolf-pizza voor ons alleen.
Daarna verdwijnen we onder de lakens.

volgende dag