Dinsdag 19 augustus 1997

Oslo - Horten

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

6h30
Ponta is al wakker, we kunnen dus beter ook maar opstaan.
De zon is ook al van de partij met een prachtige blauwe hemel.

8h00
Noorwegen kondigt zich aan met een grote mistbank. Tussen de flarden door is er af en toe een eiland of wat vasteland te zien. De zee is kalm. Dit moet de Oslofjord zijn. Tijd dus om het ontbijtbuffet op te zoeken.

Het eerste Noorse ontbijt valt best mee, Smorgasbord noemen ze het hier : warme en koude gerechten, graan- en zuivelproducten, fruit. We zouden hier wel de hele voormiddag kunnen doorbrengen, maar op deze manier zouden we niet veel van Noorwegen zien.

9h40
Het is hoog tijd om ons klaar te maken want Oslo is in zicht. Ook de volksverhuizing is weer op gang gekomen. In de nochtans ruime hall heerst weerom een helse drukte. Iedereen staat te dringen om zo snel mogelijk bij zijn wagen te geraken.

10h00
Oslo.
Het duurt nog wel even vooraleer we met de wagen uit het schip geraken. Het komt ongeveer neer op het principe van 'first in - first out'. Sommige bestuurders worden er ongeduldig van.
Daarna volgt een summiere paspoortcontrole, waarbij alleen de pasfoto van Ponta iets grondiger wordt bekeken.
Het doet vreemd om zo plotseling terug op land te komen in een totaal vreemde omgeving. We willen de stad inrijden en de borden 'Senter' kunnen ons hierbij van groot nut zijn.

Om ons te kunnen oriënteren maken we een rit door de stad en die blijkt niet bijzonder groot te zijn. Het ligt dus onmiddelijk voor de hand dat het gemakkelijker is om de stad te voet te verkennen. De wagen parkeren we in een 'parking-hus', om parkeerboetes en eventuele sleepkosten te vermijden. De Noorse politie is niet in grote getale te zien, maar één is voldoende om een bekeuring te krijgen. Bovendien weten we nog niet hoe gevoelig ze hier zijn aan foutparkeerders.

12h00
Het is al aangenaam warm geworden en we zoeken een terrasje op aan het 'Museet for Samtidskunst' of het Museum voor Hedendaagse Kunst.
De middagmaaltijd bestaat uit een lekker buffet met een stuk taart erbij, bosbessentaart of iets dergelijks.

13h45
We vervolgen onze wandeling door de stad en belanden aan het 'Informasjonssenter'.
Een vriendelijke man achter een meterslange desk wil ons graag informeren over Oslo. Op de vraag of we een lijst van hotels kunnen krijgen, kijkt de man nogal verwonderd.
"Ik hoop dat U niet voor vandaag een bed zoekt ?"
We kijken even verwonderd terug waarbij de man zich verduidelijkt : "Er is een concert van Michael Jackson deze avond waardoor er geen enkel bed meer vrij is in Oslo en omstreken. Morgen zult U wel meer geluk hebben."
We hebben het begrepen. We zullen ons bezoek aan de stad niet te laat maken en vertrekken deze avond nog de stad uit.
De man vertelt ons nog dat we zeker zo'n 80 km buiten Oslo zullen moet rijden om iets te vinden.
Dat is dus een probleem voor later op de dag.
Door het zonnige weer besluiten we ons bezoek vooral buiten door te brengen. We nemen eerst tram 15 naar het Frogner Park. Als er daarna nog tijd overblijft, kunnen we nog een museum aandoen.

16h00
Frogner/Vigeland park.
De meer dan 200 beelden van Gustav Vigeland zijn indrukwekkend. De bronzen en granieten naakten doen erg vertrouwd aan. De uitbeeldingen zijn ook heel natuurlijk en niet geposeerd. Een vader die zijn twee kinderen onder de arm neemt, sensuele vrouwen en stoere mannen, de fontein en de 17 meter hoge levenszuil, ze doen ons van de ene verbazing in de andere vallen.

16h55
We keren te voet terug naar het centrum, langs de Frognerveien en de Drammensveien. De statige 19e eeuwse gebouwen zijn geschilderd in kleuren die we enkel in Scandinavië terugvinden : geel, oranje, lichtgroen.
Alleen de voetpaden laten te wensen over. De regenpijpen monden uit in een gootje dat dwars over het voetpad loopt. De wieltjes van een kinderwagen blijven er net in hangen.
We stellen vast dat de Noren kinderwagens hebben met grotere wielen en dus geen enkel probleem hebben …

Het is behoorlijk warm, gemakkelijk 22-23°C.
Verder moeten we ook uitkijken voor fietsers, want die rijden eveneens op het voetpad. Voor een gewone werkdag is het hier echter niet bepaald druk in de straten. We zouden Brussel eens moeten zien op ditzelfde moment.

We wandelen langs de universiteit en via de Karl Johans Gate komen we terug aan ons 'Parkinghus'.

Bij het buiten rijden van de parking lees ik op een bord : "Vent her pa grond lys", zoveel als "Wacht hier tot het licht groen is". Noors is toch niet zo moeilijk !
Maar ik geef toe : het is een voorspelbare zin naast een verkeerslicht. Zoiets als "Niet naar buiten leunen" of "Het is verboden de dieren te voederen" moeten we niet verwachten in een ondergrondse parkeergarage.

18h15
We rijden Oslo uit via de E18 in zuidelijke richting.
Wie weet vinden we in Drammen toch al een hotel.

19h10
Drammen, 40 km buiten Oslo. De autosnelweg is een gewone tweevaksbaan geworden. Hotels zijn hier in Drammen niet te bespeuren, dus rijden we verder.

19h50
Horten, een gezellig dorpje aan de Oslofjord, maar veel beweging is er niet meer op dit 'late' uur. Aan de ferry-terminal vinden we het Grand-Ocean Hotel met golf op het dak, maar er zijn natuurlijk ook bedden.

volgende dag