Woensdag 20 september 2000

Vinháticos (dagwandeling)

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag

10h00
Het is overtrokken en het regent lichtjes. Dat geeft niet bepaald veel moed om aan een wandeling te beginnen. Vooral als we ons tegoed kunnen doen aan een uitgebreid ontbijtbuffet, is de keuze vlug gemaakt. We nemen er alle tijd voor en rijden vervolgens naar Ribeira Brava voor wat inkopen.

12h00
We staan boven op de Boca da Encumeada (1007 meter). Het is de bergpas van waarop we zowel noord- als zuidkust kunnen zien. Zelfs bij dit zwaar bewolkte weer lijkt het nog te lukken, alhoewel er af en toe wolken het zicht belemmeren. Beide valleien hebben steile, diepgroene hellingen waartussen we in de verte de zee kunnen zien, een helderblauwe zee aan de zuidkant en een eerder grijze zee aan de noordkust. Er staat een stevige wind vanuit het zuiden die ervoor zorgt dat de noordelijke flanken van het centraal bergmassief in de mist gehuld zijn.

12h40
We vertrekken voor wandeling 4 uit de Sunflower reisgids, deze gaat van Encumeada naar Corticeiras. Met deze route kiezen we voor de zonnige zuidkant van het gebergte.
Het eerste stuk gaat via een brede weg die na een tijdje overgaat in een smal pad dat kronkelend zijn weg vindt door een eucalyptusbos. Onderweg komen we langs een verlaten huisje dat omringt is door enkele terrassen. Hierop staan nog resten van maïs en andere gewassen, maar het lijkt of de eigenaar hals over kop vertrokken is. Via een gammel brugje vervolgen we onze weg.  Het pad door het bos is vrij smal en door de begroeiing merken we niet altijd dat er een afgrond naast ons is. Eén misstap en je zit gemakkelijk 10 meter lager.

14h10
Een oud vrouwtje komt ons tegemoet in tegengestelde richting. Ze gaat gebukt onder een grote bussel sprokkelhout en wandelt een stuk trager dan wij. We groeten, maar we zien nauwelijks haar gezicht. Ik betwijfel of ze iets meer gezien heeft van ons dan onze voeten. Wie weet is zij het die in dat verlaten huisje woont waar we daarnet langskwamen.

15h40
Na 3 uur stappen komen we op een helling begroeid met varens en brem en krijgen we de Fenda do Ferreiro in zicht, een duidelijk herkenbare rotsflank die iets meer dan halfweg ligt. Volgens de reisgids is het vanaf hier nog 2 uur tot Corticeiras. De laatste bus die daar vertrekt met aansluiting in Estreito de Câmara de Lobos op een volgende bus die ons terug naar Vinháticos kan brengen, vertrekt om 17h05.

Dat halen we duidelijk niet meer en maken dus rechtsomkeer terug naar de wagen langs dezelfde weg. Het is nu duidelijk warmer dan in het begin van de wandeling. Gelukkig zorgt de wind voor een welgekomen afkoeling. Hier en daar kunnen we nog een braambes meepikken. Een gek zicht vormen de uitgedroogde vruchtjes van de eucalyptus, die lijken op de knopen van die ouderwetse loden mantels uit de jaren 70.

17h30
Terug bij de wagen stellen we vast dat bovenop de Encumeada-bergpas de wolken opgetrokken zijn en het zicht nu veel beter is. We rijden daarom ook nog wat via de EN110 richting Paúl da Serra, zodat we een ander zicht krijgen op de vallei van Serra de Água. Hiermee krijgen we tevens een overzicht over de wandeling die we zonet gedaan hebben en ook waar we niet geraakt zijn, Boca do Cerro en Passo de Ares.

18h45
In de Pousada dos Vinháticos laten we ons opnieuw verleiden voor een verrukkelijk diner waarvan de prijs in verhouding belachelijk laag ligt.

volgende dag