Maandag 18 september 2000

São Jorge (dagwandeling)

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag

9h40
De eerste dagtaak is zoeken naar de ingrediënten van onze lunch.  In een kruidenierswinkeltje in São Jorge vinden we beleg maar geen brood.  We rijden verder tot Santana waar een kleine supermarkt toch nog brood in voorraad heeft.  De voedselvoorziening lijkt hier wel afgemeten op het aantal inwoners. Ik hoop dat we nu niemand zonder brood gezet hebben …

10h30
Onderweg naar Achada do Teixeira houden we halt bij een ‘miradouro’. Het uitzicht over de beboste en zachtglooiende heuvels is prachtig.
Het weer is quasi overtrokken maar hier en daar kan een zonnestraal nog een heuvelflank raken.  Dit zorgt voor een speels kleureneffect in het landschap.  Er waait weliswaar een koude wind.

11h00
Achada do Teixeira is volledig in de mist gehuld.  Het zicht is hier minder dan 20 meter.  Op deze, normaal gezien, toeristische trekpleister is nu geen levende ziel te bespeuren.  Er staan enkele auto’s op de parking en het cafetaria (of een gebouw dat er toch op lijkt) is potdicht.
De Pico Ruivo (1862 meter), die slechts 270 meter hoger ligt dan waar we ons nu bevinden, zal naar alle waarschijnlijkheid geen beter zicht geven.  Het heeft dus weinig zin dat we onze stapschoenen aantrekken.  We besluiten de andere Pico te proberen die bereikbaar is via de Poiso-pas. Langs dezelfde weg rijden we dus terug naar beneden.  In de mist lijkt hij nog gevaarlijker dan toen we naar boven kwamen.

12h40
Onze maag begint te rammelen, tijd dus voor een lunchpauze.  We stoppen langs de weg tussen Faial en Ribeiro Frio.  De plaats is bedoeld als echte picknickplaats, maar het is er ronduit smerig.  Een reinigingsdienst is hier in eeuwen niet meer langs geweest.

13h00
De Pico do Arieiro (1818 meter) ligt in een stralende zon, een echte opluchting.  En er is niet te veel volk, nog een opluchting.
De pousada Pico do Arieiro, die wat verderop gelegen is, heeft zijn beste tijd wel gehad.  Dat was waarschijnlijk in de jaren 70.  Het is een betonnen blok met weinig smaak, waarvan bovendien enkele onderhoudsbeurten werden overgeslagen.

13h20
We maken een wandeling tot het eerstvolgende uitzichtpunt, waar we van de steile rotswanden, imposante scherpe pieken en grillige bergkammen kunnen genieten.  We worden er stil van.
De zon schijnt wel maar veel verder zien we niet door de wolkenflarden die rond ons hangen.  De wind, die we anders nogal fris ervaren, is nu een ideaal koelmiddel tijdens onze inspanningen op deze kale basaltrotsen.

15h00
Terug aan de Pico do Arieiro stappen we het souvenirswinkeltje binnen waar we prentkaarten kopen en enkele souvenirs voor het thuisfront.

15h45
De wolken bereiken nu ook deze Pico en we vervolgen onze weg terug met de wagen naar beneden.  In de mist duiken nog enkele schapen en geiten op.

17h30
In de hotelkamer maken we ons klaar om terug naar de Quinta do Furão te gaan.  Als we vroeg genoeg daar zijn, kunnen we waarschijnlijk nog een tafel op het terras bemachtigen …

volgende dag