Zaterdag 8 juni
Fairbanks - Tok

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

Bosbranden uit het niets.
 
 
 

9h00
Het is zonnig weer, wat wolken maar het ziet er niet zo warm uit.
We proberen een fax te versturen naar Belgi maar dat lukt niet. Het ongeruste thuisfront zal dan zo maar moeten aannemen dat alles OK is. Geen nieuws, goed nieuws !

12h50
We hebben nog wat inkopen gedaan in Fairbanks en rijden nu op de Richardson Highway, zuidwaarts.
Het is mooi weer, 68F/20C, met enkele schapenwolken. Meer kunnen we niet verlangen, het zomert in Alaska. De bloemen langs de weg staan in bloei en zorgen voor een kleurig spektakel in het eindeloze landschap.

13h15
North Pole, "The home of Santa Claus".
Een vreemde bedoening is het hier. Daar dit dorpje eigenlijk niets te bieden heeft, werd ooit deze veelzeggende naam gekozen. Alle manieren zijn goed om toeristen te trekken, moeten ze gedacht hebben.
De kerstversiering in de straten en een Santa Claus Gift Shop aan de St. Nicholas Drive kunnen ons echter weinig boeien. Wij terug de baan op.

15h30
We passeren Birch Lake aan de Richardson Highway, richting Delta Junction.
Aan onze rechterzijde blijft de Tanana River ons volgen.
Het is helder weer maar de lucht ziet er wat mistig uit, zou het komen van de bosbranden die 150 mijl van ons verwijderd zijn ?

15h50
We stoppen bij een uitzichtpunt op de Tanana River. De zon staat hoog, het zicht is er bijgevolg niet echt goed. De rivier is indrukwekkend, met veel vertakkingen en zijarmen. Enkele kanors hebben het niet gemakkelijk om een weg te vinden door de wirwar van stromen.

16h20
We steken de Tanana River over, samen met de Alaska Pipeline.

16h40
Delta Junction, het eindpunt van de Alaska Highway.
Naast de enorme witte mijlpaal is dit dorpje niet veel zaaks.
We stappen het Visitor Information Center van de Alaska Highway binnen. Een wat oudere dame, die van dit center haar persoonlijk levenswerk gemaakt heeft, vertelt dat alle hotels, motels en B&B vol zitten. Vele brandweermannen moeten tot hier komen om te overnachten voor de bosbranden nabij Tok, 108 mijl verderop.
Ze weet echter niet of de Alaska Highway er afgesloten zou zijn.
Dat zullen we dan zelf wel zien.

17h25
We zitten op 90 mijl van Tok en rijden op de Alaska Highway in omgekeerde richting.
De horizon aan onze linkerzijde is gevuld met een dichte lichtgrijze rookwolk, er is wel degelijk vuur. Een vliegtuig cirkelt rond en observeert de situatie.
Aan de rechterkant zien we besneeuwde toppen van de Rainbow Mountains. Het bos dat ervoor ligt heeft reeds een vroegere bosbrand moeten doorstaan en bestaat nu nog enkel uit verschroeide boomstammen. Het kan 50 tot 200 jaar duren vooraleer hier terug een volwaardig bos staat. De natuur vernieuwt zichzelf.

We rijden over de Gerstle River. De brug overspant meer dan 100 meter, terwijl de rivier momenteel slechts een beekje is van enkele meters breed.

18h00
We rijden hier door het Tanana Valley State Forest. Aan rivieren is hier geen tekort, was er maar water in. Zoals in deze Johnson River, aan de oevers ligt nog sneeuw, maar de bedding ligt quasi droog.
Voor ons liggen bergen met sneeuw op, hoge toppen zelfs die in de wolken zitten.
De hemel begint te overtrekken, maar het is nog steeds droog.

We zitten weeral zonder radio. Elk noemenswaardig dorpje heeft zijn radiostation dat echter niet verder reikt dan enkele kilometers.
Eens het dorpje voorbij hoor je weeral niets meer.

18h40
Het landschap blijft hier verbazen.
We passeren Robertson River. De rivier is bedekt met grote plakken ijs waartussen het water stroomt. Het tegenlicht zorgt voor een zilveren schittering die mijlen ver gaat.

We ontvangen weer wat op de radio. En of andere religieuze zender stuurt een onzinnig luisterspel in de lucht. Ik vraag me af wie in hemelsnaam (heel toepasselijk) in deze godvergeten natuur boodschap heeft aan dergelijke uitzendingen.

19h10
10 mijl voor Tok.
We zien terug enorme rookwolken van achter de horizon opstijgen voorbij Tok. Het is moeilijk voor te stellen welke omvang de bosbranden hebben. De hoogte van de rookpluim doet wel vermoeden dat het geen kampvuurtje meer is.

Sinds Delta Junction zijn we ook in het land van de buffels gekomen.
We hebben er echter nog geen gezien buiten het opgezette exemplaar in het Visitor Center in Delta Junction. Deze laatste kunnen we dus niet meetellen.

19h40
We komen aan in de Golden Bear Motel in Tok.
"Did you came through the fires", vraagt de oude dame aan de desk, benieuwd om te vernemen hoe de toestand is.
"No, that's where we are going tomorrow", zeg ik, "we are coming from Fairbanks."
We hebben 220 mijl achter de rug.

Laat op de avond komen ook nog een aantal brandweermannen hun bed opzoeken in het motel. Hun shift voor vandaag zit erop, ze kunnen best een douche gebruiken en hebben hun nachtrust zeker verdiend. 

Voor het slapen gaan zap ik nog even op TV. CNN geeft beelden van de branden nabij Anchorage, Big Lake. Het ziet er niet bepaald mooi uit aldaar. Ook in de omgeving van Fairbanks worden branden gesignaleerd.
Wij kunnen op onze twee oren slapen, Tok zit vol firemen die bij het minste onraad wel uit hun bed zullen rechtspringen
 
volgende dag