Donderdag 6 juni
Chena River

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

Moosen in zicht !

Chena River Map
 

7h30
Ik was al wakker geworden om 2 uur en ik dacht dat het al ochtend was vanwege het licht. Ik zal er nooit aan wennen. Nu hoor ik geritsel buiten, maar het blijkt Lou te zijn die al water kookt voor de thee. We ontbijten bij stralend weer.

9h30
We laden onze kano's vol en zijn opnieuw vertrokken voor een dag op het water. 

10h40
Moosen in zicht !
Een tweeling begint aarzelend de rivier over te steken, ze hebben ons eigenlijk niet gezien. Aan hun gestalte stellen we vast dat ze nog vrij jong zijn, hooguit 3 à 4 jaar oud. Eénmaal in het midden van de rivier blijven ze staan en kijken stroomopwaarts onze richting uit. Even verbaasd als wij naar hen kijken, kijken zij naar ons. We proberen af te remmen maar drijven onvermijdelijk hun richting uit. Plots rennen ze voort de rivier over en de struiken in.
Iets verderop staan een moeder met een kalfje te kijken aan de oever. Ze rennen onmiddellijk de struiken in als ze ons zien naderen.
In dergelijke situaties voelen we ons nog meer "indringer" dan anders : we storen ze in "hun" territorium.

11h25
Een arend zit op zijn nest met jongen. Hij bekijkt ons met veel argwaan. Arenden zitten meestal vrij hoog in de bomen en zijn daardoor moeilijk te fotograferen. Lou heeft het over de 'tiny-white-dot photography', dat spreekt voor zich.

15h30
The log jam. Lou had er ons al over gesproken voor we aan onze tocht begonnen. Een opeenstapeling van boomstammen, enkele meters hoog, maakt dat de rivier over de hele breedte versperd is. Zo'n log jam kan door een stevige stroming in de lente terug loskomen, maar hier is dat al een aantal jaren niet meer gebeurd. 
We moeten bijgevolg de kano's leeg maken, uit het water halen en zo'n 500 meter door het bos trekken. Tijdrovend en vermoeiend, Lou houdt er duidelijk niet van. Temeer daar ook de muggen het niet aflaten ons te bestormen.
De kano's worden zo snel mogelijk terug volgeladen zodat we weer verder kunnen varen.

16h20
We komen enkele vissers tegen. Ze vragen ons of we al moosen gezien hebben.
"Yeah, four of them", zeg ik.
"Oh, great !", antwoordt hij op een nogal misprijzende manier.

17h30
Het is alweer uitkijken naar een kampeerplaats, de tijd vliegt. Deze keer met iets meer schaduw, we zijn vandaag immers goed door de zon verbrand : bovenbenen, armen en nek.

19h40
De tent staat al recht. We nemen het aperitief in afwachting van de maaltijd.
Een Sandhill Crane vliegt voorbij en een bever klapt met zijn staart in het water.
Na de verrukkelijke 'Malaysian Chicken' steken we opnieuw een kampvuur aan. Want ook de muggen blijven daarmee op afstand.
Het hout dat we gebruiken is duidelijk afkomstig van beverarbeid. De uiteinden van de houtblokken zijn aan beide zijden kegelvormig afgeknaagd. Ze doen het voor hun tanden, zoniet zouden die veel te lang worden. Het is wel onvoorstelbaar hoe deze knaagdiertjes van zowat 50 cm groot, een boomstam van 15 cm diameter zonder problemen in een drietal minuten kunnen doorknagen.

Lou vertelt nog enkele belevenissen van vorige tochten en ook hoe zij met Ron uiteindelijk in Alaska is verzeild geraakt.
Het wordt laat en we zoeken onze tent op.
 
volgende dag